Výnosnost výrobků

Využívání znalostí o výnosnosti výrobků Vám pomůže při úsporách v podnikání a zajistí optimální řešení výběrem vhodného produktu, který rovněž uspokojí potřeby zákazníků. Seznamte se s jednotlivými druhy výnosnosti produktů Aviko a jejich praktickým využitím!

Váhová výnosnost:

  • je váhový rozdíl mezi zmrazeným a usmaženým výrobkem
  • během smažení zmrazený produkt ztrácí svou hmotnost - v důsledku odpařování vody
  • čím menší váhový rozdíl, tím výhodnější nákup pro gastronomický podnik, který kupuje zmrazené výrobky.

 

Příklady váhové výnosnosti:

Hranolky:

  • hranolky Turbo PLUS - 90% váhové výnosnosti
  • hranolky Premium/Classic - 75% váhové výnosnosti
  • B Brand fries - 60% váhové výnosnosti. 

 
Krájené speciality:

  • Pommes Sautées/plátky - 80% váhové výnosnosti
  • Jacked Wedges/americké brambory ve slupce - 82% váhové výnosnosti
  • Zig Zag wegdes/vlnkované americké brambory - 84% váhové výnosnosti.

 

Množstevní výnosnost:

  • hraje roli v případě výrobku, který lze počítat na kusy, např. bramborové krokety
  • nezávisle na tom, zda je výrobek zmrazený nebo usmažený, množství kusů se nemění

wydajnosc_ilosciowa

* na každém talíři se nachází 100 gramů hotového výrobku

Příklady množstevní výnosnosti:

Speciality z bramborového těsta:

  • Bramboráky (25 ks v balení, 1 ks = cca. 60 g)
  • Bramborové kuličky (360 ± 6% ks v balení, 1 ks = cca. 7 g)
  • Bramborové krokety (100 ± 9% ks v balení, 1 ks = cca. 24 g)

 

Objemová výnosnost:

  • Obzvláště důležitý druh výnosnosti v případě jídel servírovaných na talíři
  • Jedná se o efekt optického zaplnění talíře vhodně zvoleným výrobkem

wydajnosc_obje_tos_ciowa

* na každém talíři se nachází 100 gramů hotového výrobku

Příklady objemové výnosnosti:

Různě krájené hranolky:

  • 100 g rovných, vlnitých nebo tenkých hranolek typu fast food
  • stejná gramáž hranolek
  • opticky nejvíce zaplní talíř tenké hranolky typu fast food

 

Časová výnosnost:

  • každý výrobek se připravuje určitou dobu, která je doporučená firmou Aviko
  • v závislosti na typu gastronomického zařízení, očekávání hostů atp. je možné zvolit výrobek podle délky doby přípravy
  • pokud hraje klíčovou roli právě délka doby přípravy  produktu, jsou nejlepší volbou výrobky řady Turbo (90 sekund)

 

Příklady časové výnosnosti:

  • hranolky Turbo PLUS - 90 sekund
  • hranolky Premium/Classic - 3-4 min.
  • bramborové placky - 3 min.
  • Gratiny - 15 min.

 

Naše rada

Pokud si nejste jistí, jak využívat výnosnost výrobků ve Vašem podniku, kontaktujte svého poradce Aviko, který Vám pomůže zvolit vhodný produkt.

 

Stáhnout info ve formátu PDF