Slunečnicový olej

  • sunflower oil

V lednu 2011 jsme jako první v Evropě zahájili výrobu bramborových specialit založenou výhradně na slunečnicovém oleji. Dříve, jako většina producentů mražených bramborových výrobků, jsme ve výrobním procesu používali převážně palmový olej.

Důvody

Hlavní důvod, proč Aviko přešlo na slunečnicový olej, je touha nabídnout zákazníkům zdravější řešení. Kromě péče o zdraví spotřebitele představuje užití slunečnicového oleje ekologický přístup k životnímu prostředí, zatímco palmový olej je spojen s kácením lesů.

Obsah tuků ve výrobcích firmy Aviko se přitom nemění. Mění se zato složení tuků ve prospěch stále vyššího podílu nenasycených mastných kyselin, které pozitivně ovlivňují naše zdraví.

Co dále?

Aviko má za cíl přejít ve 100% své výroby na slunečnicový olej. Speciality představují první etapu, jelikož mnoho z nich se připravuje v troubě nebo konvektomatu, v nichž není potřeba přidávat již žádný další olej. Je tedy možné 100% využít přednosti slunečnicového oleje.

Přímo z přírody

Slunečnicový olej je přírodním a obnovitelným zdrojem zdravých tuků. Hraje důležitou roli v každodenní vyvážené stravě. Nezávislí experti potvrdili, že bramborové výrobky smažené ve slunečnicovém oleji vypadají a vyvážené lépe.

Zdravé tuky

Produkce specialit založená výhradně na slunečnicovém oleji nám umožnila čtyřnásobně snížit úroveň nasycených mastných kyselin (z 50% na 12%). Efektem je snížení hladiny cholesterolu v krvi a tím rizika kardiovaskulárních onemocnění. Palmový olej obsahuje 50% nezdravých nasycených mastných kyselin. Slunečnicový olej obsahuje pouze 12% nasycených tuků, což znamená, že představuje značně zdravější řešení.

Pozitivní vliv slunečnicového oleje, který je používán během výroby, je zachován, dokonce i když je produkt později v gastronomickém zařízení smažený na jiném druhu oleje. Nejlepších výživových hodnot se dosahuje při:

  • smažení na slunečnicovém oleji
  • při přípravě výrobku v konvektomatu nebo klasické troubě