Řešení obalů v souladu se zákazem plastového nádobí na jedno použití

  • Recycle Bin
  • Trash Conteiners

Řešení obalů v souladu se zákazem plastového nádobí na jedno použití

Publikováno 09/06/2021

Odstranění plastů, kdekoli je to možné, je součástí rostoucího trendu známého jako Life After Plastic. Co je cílem směrnice o plastech na jedno použití? Jejím cílem je předcházet a snižovat dopad určitých plastových výrobků na životní prostředí a podporovat přechod k oběhovému hospodářství. Bude zavedena kombinace opatření přizpůsobených výrobkům, na které se vztahuje tato směrnice, včetně celoevropského zákazu plastových výrobků na jedno použití, kdykoli budou k dispozici jiné šetrnější alternativy – a to také v oblasti stravování.

Mezi plastové výrobky, které mají být podle směrnice zakázány, patří:

  • příbory (vidličky, nože, lžíce, hůlky),

  • talíře,

  • brčka,

  • vatové tyčinky,

  • míchadla na nápoje,

  • tyčinky od balónků, které je podporují ve vzpřímené poloze,

  • nádoby na potraviny vyrobené z pěnového polystyrenu,

  • výrobky vyrobené z oxo-rozložitelného plastu.

Tzv. oxo-rozložitelné plasty jsou běžné plasty, které obsahují přísady, jež se aktivují působením ultrafialového záření nebo tepla a urychlují rozklad materiálu na velmi malé části. Díky těmto přísadám se plasty postupem času rozpadají na částice a nakonec se z nich stávají mikroplasty, které mají podobné vlastnosti jako mikroplasty pocházející z rozpadu běžných plastů.  Přizpůsobení novým normám EU bude výzvou pro průmyslová odvětví vyrábějící obaly a balené zboží. Harmonogram zavádění nových požadavků je uveden níže:

  • Od 3. července 2021 zákaz uvádění 10 plastových výrobků na jedno použití na trh.

  • Od 3. července 2021 musí být všechny jednorázové, plastové a papírové kelímky označeny konkrétní grafikou.

  • Od 3. ledna 2025 mohou být plastové uzávěry a víčka uváděny na trh, pouze pokud jsou trvale připevněny k lahvím a nádobám.

  • Od roku 2025 musí být všechny plastové lahve vyrobeny z nejméně 25 % recyklovaného materiálu a od roku 2030 do 30 %.

  • Do roku 2025 se očekává, že míra sběru a recyklace plastových lahví na jedno použití dosáhne 77 % a do roku 2029 - 90 %.

Ekologické obaly mají nejen estetickou a přírodní barvu. Rozkládají se a díky tomu neznečišťují životní prostředí. A co jejich praktičnost? Jsou vhodné pro přepravu suchých, mokrých a mastných potravin? Příkladem již fungujícího evropského trhu jsou dřevěné příbory nebo jedlé talíře z otrub. K výrobě inovativních ekologických obalů se používají různé široce dostupné přírodní zdroje - včetně bambusu, kokosových vláken a řas. Zajímavým nápadem je také opětovné použití surovin, které představují odpad z jiných průmyslových odvětví nebo druhů výroby - jako v případě opakovaně použitelných plastových kelímků z použité kávové sedliny. Zde jsou některé výhody a nevýhody.

 

PAPÍROVÉ OBALY

Paper Packaging

Obaly na potraviny vyrobené z papíru jsou z ekologických důvodů jednou z nejlepších možností. Nejsou však vhodné na všechno. Jsou ideální na hranolky, hamburgery nebo pizzu. Můžete tak také zabalit tortilly, wrapy nebo různé druhy sendvičů, sušenky a sladkosti. Do papíru však nelze zabalit velmi vlhké pokrmy obsahující hodně omáčky nebo polotekuté pokrmy. Samozřejmě existují papírové kontejnery, které splňují tyto požadavky, ale nejčastěji jsou uvnitř pokryty klasickou fólií, což je nejen neekologické, ale také velmi obtížně recyklovatelné (oddělit tenkou vrstvu fólie od papíru je téměř nemožné). Druhou nevýhodou papírových obalů je to, že udržují teplo kratší dobu než například u obalů z hliníku nebo polystyrenu.

 

OBALY Z CUKROVÉ TŘTINY

Yellow Paper Pacjaging

Boxy z cukrové třtiny jsou skvělou volbou. Vyrábí se z bagasy, což je odpad při zpracovávání cukrové třtiny. Nejen, že jsou vyrobeny z přírodních surovin, ale představují i navíc příklad upcyklace - což je proces přeměňování odpadového materiálu nebo nepotřebných produktů v nové materiály či produkty lepší kvality, pro zlepšení hodnot životního prostředí. Obaly z tohoto materiálu udržují teplo lépe než papír, nepromočí se po dobu cca 12 hodin (jídlo se během této doby jistě dostane k zákazníkovi a bude spotřebováno) a lze je ohřát v mikrovlnné troubě. Kromě toho jsou tyto typy obalů plně kompostovatelné, a přestože se nedoporučuje kompostovat je v domácích kompostérech, měly by se rozhodně hodit do kontejneru na biologický odpad.

 

OBALY Z OTRUB

Sugarcane

Talíře, mísy a jednorázové příbory z otrub nelze použít k balení jídla na výdej, ale lze je přidat k objednávkám zákazníků, pokud se má například objednávka podělit o svůj obsah s více strávníky. Otrubové nádobí je velmi tuhé, takže se pohodlně používá. Pokud někdo chce ochutnat, nádobí je z jedlého materiálu. Také se snadno rozkládají, proto by tyto druhy nádobí měly být vhazovány do kompostéru nebo bioodpadu.

 

BAMBUSOVÉ OBALY

Bamboo

Jednorázové příbory jsou často vyrobeny z bambusu, protože jsou tuhé, odolné a odolné vůči vysokým teplotám. V poslední době se však objevuje stále více prkének a podnosů vyrobených z tohoto materiálu. Popularitu si získaly malé bambusové "čluny" pro podávání tzv. finger foods. I když jsou také kompostovatelné, jejich velkou nevýhodou je, že je nepravděpodobné, že by byly právě obalovým materiálem pro rozvoz.

 

OPAKOVANĚ POUŽITELNÉ OBALY

Glass Packaginds

Jedná se o nejradikálnější, ekologické a bezodpadové řešení odpadu. Na popularitě si získávají také malé pokrmy, jako jsou jogurty s müsli, pěny, pasty, polévky nebo saláty balené ve sklenicích, které lze po konzumaci vrátit do oběhu, díky čemuž dochází k menšímu odpadu, protože se sklo dá velice dobře recyklovat. Někdy tyto obaly můžou být zálohované. Nejradikálnějším řešením jsou jednoduše opakovaně použitelné nádoby na potraviny - nejlépe skleněné. Bohužel se jedná o nabídku určenou pouze lidem s výjimečně silným proekologickým postojem. I když tyto nádoby nevytvářejí téměř žádný odpad, jsou odolné vůči nízkým a vysokým teplotám, lze je umístit do mikrovlnné trouby a trouby a jsou neutrální z hlediska chuti potravin, mají také významné nevýhody. Jsou těžké, takže jejich přeprava generuje větší uhlíkovou stopu a především je komplikovaný systém doručování, sběru, čištění a dezinfekce nádob, díky čemuž jsou takto zabalené pokrmy mnohem dražší.

 

BIODEGRADOVATELNÝ PLAST

Trash Bin

Bioplast je vyroben z polylaktidu (nebo kyseliny polymléčné, PLA), takže je, stejně jako běžný plast, polymerem. Rozdíl je v tom, že produkty polylaktidu jsou kompostovatelné a rozkládají se během 45-90 dnů. Proto by měly být házeny, stejně jako bagasa, do bioodpadu. Výhodou bioplastu je také to, že se chová téměř stejně jako plast vyrobený z ropy, takže je zcela odolný vůči vodě. Vyrábí se z něj nápojové kelímky, mísy na polévky, omáčky a saláty, víčka na nádoby a slámky. Dobrou zprávou je, že PLA se také používá k výrobě těsnících fólií, takže lze výdej pro rozvoz zabalit do krabice z cukrové třtiny a poté pevně uzavřít, PLA fólií.

 

Proč používat obyčejné plasty, když existují stejně lehké a funkční obaly z přírodních surovin? Volba je na vás, ale vaši zákazníci jistě ocení váš zájem o životní prostředí, pokud si vyberete moderní, biologicky rozložitelné nebo kompostovatelné obaly.